• de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
Nest 19

Geboren op 15 maart 2020
ouders: CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm en CH Marivon Benjamin

De fabeltjes van de Moeshoek zijn geboren! Mama Doortje en haar kinderen Kato, Droes, Truus en Zoef maken het goed.De kittens van Doortje

De kittens zijn vernoemd naar dieren uit het Grote Dierenbos van de Fabeltjeskrant: Juffrouw Kato Ooievaar, Droes de Beer, Truus de Mier en Zoef de Haas.

Gedwongen door de maatregelen van de overheden met betrekking tot het coronavirus COVID-19 werk ik in ieder geval de eerste periode van hun leven thuis, en kan ik extra genieten van de kleine kruimels.

De kittens zijn nu weken oud.

Aangezien er een wachtlijst is, worden er op dit moment geen nieuwe aanvragen voor een kitten aangenomen. Eerst gaan we zien of er een match is tussen de kittens en de mensen die nu al op de wachtlijst staan. Dit zal hoofdzakelijk op afstand moeten gebeuren, gezien het feit dat als gevolg van overheidsmaatregelen kittenbezoek voorlopig niet mogelijk is.

De kittens

Blogjes (laatste update 02-04-2020)
02.04.2020 Aan de wandel
En toen was het moment aangebroken dat de kittens de wereld buiten de bench gingen ontdekken.
31.03.2020 Rust
Doortje is normaal een best drukke kat die nooit rust in de kont heeft. Echt verwonderlijk wat hormonen dan toch kunnen doen. De hele dag ligt ze bij haar kittens en verzorgt en voedt ze. Een topmoedertje ❤
Doortje met Zoef
29.03.2020 "No pictures please!"
Vandaag zijn de kittens 2 weken oud. Tijd voor een fotosessie dacht ik. Maar daar dacht mama Doortje heel anders over. Zoef is echt haar beschermelingetje en hij hoeft maar een kik te geven en ze komt erbij en schermt hem onmiddellijk af voor de camera of mobiel. En ach geef haar eens ongelijk, op zo'n knapperd moet je natuurlijk zuinig zijn!
Doortje met Zoef
26.03.2020 Hatsikidee, de oogjes zijn open!
Gisteren keken Truus en Zoef de wereld al in, sinds vandaag zijn de oogjes van alle vier open.Vanaf nu kan 'de reiziger' zoals ik Droes noem, gericht in de bench rond kruipen in plaats van op de tast in voerbakken vallen etc.
Ze zijn nu ook al druk bezig met maaiende pootjes elkaar te slaan of op een oor of poot van de ander te sabbelen. Gelukkig dat zij niet in sociaal isolement hoeven!
Truusje en Zoef
21.03.2020 Voorlopig geen kittenbezoek mogelijk
Als gevolg van de uitbraak van het COVID-19 virus hangt het niet meer alleen maar af van de gezondheid van moeder en kittens wanneer er voor het eerst kittenbezoek kan komen, maar ook van de overheidsmaatregelen en -richtlijnen.
Voor nu houdt dit in dat we voorlopig geen kittenbezoek kunnen ontvangen, en dat ook de matches van de kittens aan mensen van de wachtlijst vooruit geschoven zullen worden.
Ondertussen zijn de kittens onwetend van wat er in de grote wereld om zich heen afspeelt en zijn ze tevreden en groeien voorspoedig. Wat een rijkdom!
Truusje en Katootje
16.03.2020 Oogjes dicht en snaveltjes toe
Oogjes dicht dat klopt, maar snaveltjes toe kon je de eerste dag niet stellen. Met name Truusje liet luid van zich horen als mama Doortje aan de wandel ging, en dat deed ze nogal vaak. Inmiddels bleek bij de weging dat de kittens niets aan kwamen en Doortje duidelijk te weinig melk heeft voor ze. Dus worden ze nu 5 keer per dag 2,5 ml bijgevoed en de onrust is nu zowel bij moeder als de kittens verdwenen.
Droes
Fotogalerij (laatste update 05-04-2020)
fotogalerij
Groeicurves (laatste update 06-04-2020)
Stamboom kittens
Totale inteelt = 3,63% en Polaris = 12,0% (bron: Pawpeds)
De ouders
De ouders zijn getest op...

Doortje
DNA getest: vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)
Echografisch getest op hart en nieren: .
- HCM normaal (14-2-2018),
- PKD en CIN normaal (14-2-2018)

Benjamin
DNA getest: vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (5-3-2014)
Echografisch getest op hart en nieren:
- HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018),
- PKD normaal (17-12-2014,14-2-2018) en CIN normaal (14-2-2018)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Uitleg status:

groen er heeft zich nog geen liefhebber voor het kitten gemeld
oranje een kennismaking met een liefhebber en het kitten is voorgenomen/gepland, of het kitten is voorlopig gereserveerd
rood het kitten heeft zijn toekomstig thuis gevonden

Geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery?
Lees dan voor u ons mailt of belt onze spelregels om te zien of u zich hierin kunt vinden
.

datum laatste wijziging: 05.04.2020