Zo groeien wij op

Kitten en pupDe omgeving

De kittens worden geboren in een werpkist in de kamer waar wij het meest vertoeven. Daar staat ook een bed, zodat er zeker in de beginperiode altijd iemand aanwezig is bij moeder en kittens. Ik hou de andere katten niet van moeder en kittens vandaan, van het begin af aan wennen de kittens aan de aanwezigheid van andere katten en mensen.

Een eigen hond heb ik helaas niet meer, wel komt Rosanne (het hondje van mijn moeder) hier met regelmaat. Zij mag ook in deze kamer komen, en zo wennen de kittens al snel aan de aanwezigheid van een hond, en aan het blaffen van haar.

Als de kittens beginnen te klauteren, wordt het tijd om de werpkist met een kittenrennetje uit te breiden. Zo tocht het niet over de vloer en kunnen de kittens niet verder dan een beperkte ruimte. En als ze nog wat ouder worden, klimmen ze gewoon over de wandjes heen en waaieren steeds verder uit: eerst nog enkel binnen de kamer waar ze geboren zijn en later door het hele huis.

De voeding

De meeste van onze katten eten Kompleet Vers Voer (oftewel KVV), aangevuld met prooidieren als muizen en kuikens en verder stukken spier- en orgaanvlees. Het liefst had ik dat alle katten vers vlees zouden eten, maar ze zijn dit niet van jongs af aan gewend en sommige bleken heel moeilijk over te schakelen naar vers vlees. Voor de hardnekkige brokkeneter (Nyana) staat er daarom een klein schaaltje met droge brokjes waaronder Animonda Vom Feinsten, Leonardo, Josera en Smilla waarvan sommige anderen als ze lekkere trek hebben ook een klein hapje van meesnacken. compleet vers voedingen

Waarom vers vlees?

Wij hebben er vanaf 2010 voor gekozen om onze kittens af te spenen op rauw vlees en dit bevalt ons zeer goed. De reden hiervoor is dat rauw vlees zorgt voor een evenwichtige darmflora en daarmee een verhoogde weerstand.

Het immuunsysteem van een kat is tot ongeveer een jaar nog niet volledig ontwikkeld, dus hebben kittens extra moeite met bv de stress van een verhuizing, een langskomend virusje etc.

Extra weerstand is daarom een pré voor een kitten dat een nieuwe omgeving voor de boeg heeft, en wellicht ook nieuwe huisgenootjes met elk hun eigen (evenwichtige maar voor het kitten onbekende) bacteriehuishouding. afspenen op rauw vlees

Omdat ik het u als toekomstige kitteneigenaar niet wil afdwingen dat u ook rauw vlees blijft voeren, voer ik op latere leeftijd droogvoer bij.

En verder natuurlijk nog steeds als basis KVV*, en rauw vlees als zalm, kip, konijn, paard, eend en rund in verschillende vormen, maar ook eendagskuikens en muizen zodat ze ook stukken vlees leren te kauwen (dit houdt de tandjes goed schoon).

*Kompleet Vers Voer, ook wel KVV genoemd, is gemalen rauw vlees met gemakkelijk verteerbare botten, aangevuld met organen bij sommige merken supplementen.

Het kattengrit

Vanaf dat de kittens vast voer gaan eten, zullen ze de kattenbak gaan gebruiken. Het open kittenkattenbakje in de kittenren vul ik met een vulling van plantaardige vezels, zoals Cat's Best ÖkoPlus. Omdat ik dit veiliger vind voor de kittens, mochten ze van het grit willen gaan proeven.

Later als ze wat verder gegroeid zijn en door de hele kamer komen, kunnen ze ook op de kattenbak met kap, gevuld met klompvormend bentonietgrit (Kittyfriend Ultra vermengd met het wat grovere kattengrit van Biokat's classic). En als ze het hele huis doorrennen maken ze ook gebruik van de kattenbakken met een deurtje erin, zodat ze aan alle soorten bakken gewend zijn als ze verhuizen.