• Majken
  • Malin
  • Malin
  • Pelle
  • Ronja
  • Pippi
  • Olle
Nest 10

Geboren op 21 mei 2015
ouders: Gismo II van Queen Noor (Oeschy) en To Dhasos ie Gata Electra (Trulla)

De kittens van Trulla en Oeschy zijn nu  weken oud. Ze haalden hele stoute dingen uit, en volgden het voorbeeld van hun zwarte vriend Frutti. Overbodig om te vertellen dat dit een zeer slecht voorbeeld is, aangezien hij het woord kattenkwaad persoonlijk heeft uitgevonden!

Fotogalerij
fotogalerij
Groeicurve
Groeicurve
Stamboom kittens
bron: Pawpeds
De ouders
De ouders zijn getest op...

Beide ouders zijn GSD-IV en PKdef vrij bevonden en recentelijk normaal getest op HCM en PKD.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.


*Uitleg status:

beschikbaar: er heeft zich nog geen kandidaatkoper voor het kitten gemeld
interesse: er is voorzichtige interesse voor dit kitten getoond, opties kunnen nog wel steeds worden genomen
on hold: het kitten is nog ter evaluatie en voorlopig niet beschikbaar
optie: een kennismaking met kandidaatkopers en het kitten is voorgenomen/gepland
besproken: het kitten is aanbetaald en heeft een adres om naar te verhuizen als het oud genoeg is

Via onze nieuwsbrief kunt u automatisch op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen onze cattery.