• Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
  • Pelle van de Moeshoek
Pelle van de Moeshoek
Pelle Katertje

Zwart gestreept (NFO n 23)
geboortegewicht: 85 gram
geboortedatum: 21 mei 2015
status: Verhuisd naar Loppersum en woont daar samen met 4 andere Moeshoekjes

Pelle is een timide katertje, dat dol is op vers vlees en Animonda Carny. Zoals op deze website is te lezen, wordt vers vlees hier als hoofdmoot gevoerd. Maar in kittentijd staan daarnaast ook brokjes beschikbaar. Pelle zal je daar echter niet snel van zien eten. Pelle

Pelle is een kitten dat van rust en voorspelbaarheid om zich heen houdt. Hij zal waarschijnlijk niet goed binnen een gezin met heel jonge kinderen passen, of in een huishouden met veel hectiek. Hij is liever zelf degene die voor de hectiek in huis zorgt, want spelen, klimmen en rond sjezen doet hij graag. Andere katten is geen probleem: leuk zelfs! En aan honden zal hij zeker ook kunnen gaan wennen.
Pelle was echt een maatje, hij sjouwde graag achter me aan door het huis enkwam lekker naast mijn toetsenbord op het bureau slapen.
Hij is verhuisd naar een gezin zonder kinderen, waar al 2 oudere Noren woonden en met een enorme katveilige tuin met veel uitdagingen voor een kat. Perfect voor hem dus!

Pelle is nu  weken oud.

Fotogalerij
fotogalerij
Groeicurve
Groeicurve
Stamboom Pelle
bron: Pawpeds
De ouders van Pelle
De ouders zijn getest op...

Beide ouders zijn GSD-IV en PKdef vrij bevonden en recentelijk normaal getest op HCM en PKD.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

De herkomst van de naam van Pelle
De Kinderen van de Zoutkreek

Pelle is in het echt het broertje van Malin. Maar niet alleen dat, ook in het boek Vi på Saltkråkan (De kinderen van de Zoutkreek) van Astrid Lindgren is Pelle de broer van Malin. Pelle

Als kinderen keken mijn zussen en ik graag naar de tv-serie 'De kinderen van de Zeekraaibaai'. Veel werd dan bij ons ook gehoord de uiting 'mama, vet du vad' want dat vonden we zo mooi klinken.
De namen van het tiende nestje van onze cattery zijn ontleend aan Skandinavische kinderboeken. Oorspronkelijk als tv-serie geschreven, later als jeugdroman.

De Zoutkreek (of Zeekraaibaai) is een fictief eilandje voor de kust van Stockholm. Er wonen weinig mensen maar in de zomer komen er veel toeristen op af. Onder hen het gezin Melkersson, bestaande uit vader Melker en zijn vier kinderen: de oudste dochter Malin en de zonen Johan, Niklas en de kleine Pelle. Het huisje dat ze voor de zomer gehuurd hebben heeft tal van mankementen maar dat schrikt hen niet af.

Pelle is de jongste uit het gezin Melkersson, net als Pelle in het nestje van Trulla de jongste is. Mijn zussen en ik waren altijd weg van deze naam, en dat is dan ook waarom ik voor dit voor mij toch wel speciale zwart tabby mannetje de naam Pelle heb gekozen.