• Toby S en Mister Muffet van de Moeshoek
  • Graaf Roderick van de Moeshoek
  • Graaf Roderick van de Moeshoek
  • Fancy Pants van de Moeshoek
  • Toby S van de Moeshoek
  • Dainty Lady van de Moeshoek
  • Mister Muffet van de Moeshoek
  • Cyril Holmes van de Moeshoek
  • Trulla en kittens
Nest 12

Geboren op 24 juli 2016
ouders: IC Alfrodull's Moby en To Dhasos ie Gata Electra (Trulla)

Trulla liet mooi op zich wachten, ze vond 4 dagen over tijd een prima tijd om te gaan bevallen van haar zes kittens. De bevalling op zich was een ware uitdaging voor mij, omdat ze net als Patience de klerenkast als perfecte plek voor kittens verkoos. En ik die plek de dag ervoor had omgebouwd met kittenuitloopje.

Zo wilde het dat ik in de kittenuitloop zat tijdens de bevallling, met twee kittens van Patience op schoot en eentje die steeds in de weegschaal ging liggen. Zulke schatjes... alleen toch wel een beetje onhandig zo.

Je bent pas werkelijk en wereldwijd beroemd, als men een fuchsia naar jou vernoemt (Herman Finkers)

De kittens van Trulla en Moby zijn nu  weken oud.

Bij dit nestje deden we het andersom: de kittens zijn vernoemd naar fuchsia's.
In de jaren '80 was ik tijdens mijn studie een enthousiast hobbyfuchsiakweker, aangestoken door mijn buurvrouw waar ik menig stekje van kreeg. Ondanks dat ik deze hobby lang geleden achter me heb gelaten, kan ik nog steeds genieten van deze prachtige planten.

De kittens

Fotogalerij
fotogalerij
Groeicurve
Groeicurve
Stamboom kittens
bron: Pawpeds
De ouders
De ouders zijn getest op...

Beide ouders zijn GSD-IV en PKdef vrij bevonden en meermaals echografisch normaal getest op:
HCM (Moby: 17-12-2014, 30-10-2015;
Trulla: 03-12-2014, 20-4-2016);
PKD (Moby: 17-12-2014;
Trulla: 03-12-2014, 20-4-2016).

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

datum laatste wijziging: 26.01.2021