• Guus en Babetje
 • Lizzy van de Moeshoek
 • Guus Geluk van de Moeshoek
 • Babetje van de Moeshoek
 • Zwarte Magica van de Moeshoek
 • Juultje van de Moeshoek
 • Duckstad!
 • Lizzy van de Moeshoek
 • Guus Geluk van de Moeshoek
 • Babetje van de Moeshoek
 • Zwarte Magica van de Moeshoek
 • Juultje van de Moeshoek
Nest 15

Geboren op 25 mei 2018
ouders: Danju Mylo av det Swaneraft en CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

De rapen waren gaar: de kittens van Doortje en Danju werden op 25 mei 2018 geboren!
Het thema van dit nestje is Duckstad. Doortje waggelde op het laatst van haar zwangerschap als een eend, en een beter passend thema was er dan ook niet te bedenken.

De kittens van Danju en Doortje zijn nu  weken oud. Ze zijn allen verhuisd.

Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik € 10,- aan een goed doel. Het doel dat ik voor dit nestje uit koos is de Jochemstichting. Deze stichting vangt hulpbehoevende katten op, verzorgt en behandelt ze en plaatst ze na castratie/sterilisatie kostenloos uit.

De kittens

Fotogalerij
fotogalerij
Groeicurve
Groeicurve
Stamboom kittens
Totale inteelt = 3,40% en Polaris = 12,0% (bron: Pawpeds)
De ouders
De ouders zijn getest op...

Do-Re-Me Fra Jegere Drøm is via DNA vrij getest van GSD-IV & PKdef en op de leeftijd van 2 jaar echografisch normaal getest op getest op hart en nieren.

Danju Mylo av det Swaneraft is op 4,5 jarige leeftijd echografisch normaal getest op hart en nieren, via DNA is hij GSD-IV vrij en als drager van PKdef getest.
Lees hier wat dit laatste inhoudt voor het nageslacht.

Informatie over erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Uitleg status:

groen er heeft zich nog geen liefhebber voor het kitten gemeld
oranje een kennismaking met een liefhebber en het kitten is voorgenomen/gepland, of het kitten is voorlopig gereserveerd
rood het kitten heeft zijn toekomstig thuis gevonden

Geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery?
Lees dan voor u ons mailt of belt onze spelregels om te zien of u zich hierin kunt vinden
.

datum laatste wijziging: 26.01.2021