• de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
  • de Fabeltjes van de Moeshoek
Nest 19

Geboren op 15 maart 2020
ouders: CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm en CH Marivon Benjamin

De fabeltjes van de Moeshoek zijn geboren! Mama Doortje en haar kinderen Kato, Droes, Truus en Zoef maken het goed.

De kittens zijn nu weken oud. Ze zijn vernoemd naar dieren uit het Grote Dierenbos van de Fabeltjeskrant: Juffrouw Kato Ooievaar, Droes de Beer, Truus de Mier en Zoef de Haas.

Aangezien er een wachtlijst was voor dit nestje, zijn er voldoende kandidaten voor de kittens en worden er geen nieuwe aanvragen aangenomen.

De kittens

Blogjes (laatste update 24-05-2020)
24.05.2020 Lekker eten

De boefjes weten heel goed wat lekker is en wat niet. Ze eten enkel de duurste merken brokjes, en als het gaat om blik dan moet het toch wel echt iets bijzonders zijn willen ze enthousiast worden. Cosma Nature Zalm is er een voorbeeld van, dop Zoef na lieten ze zich dat wel smaken.
Smullen van de Cosma nature

17.05.2020 De eerste stap richting het aftellen

9 weken oud zijn de kittens vandaag geworden, en dinsdag gaan ze voor hun eerste vaccinatie en chip naar de dierenarts in Wietmarschen. Nu begint het aftellen pas echt voor de aanstaande eigenaren!
Zoef en Kato

10.05.2020 Voor het eerst buiten

Het mooie weer van dit weekend bood de gelegenheid om de kittens voor het eerst met de achtertuin kennis te maken. Aan het gras maaien was ik niet meer toegkomen dus moesten er flinke sprieten worden getrotseerd.
Zoef ging helemaal los, onverschrokken sjeesde hij door de tuin of hij er elke dag al kwam. Droes was iets bedaarder (maar dat is hij toch al van karakter) en Kato ging na eerst wat verkend te hebben samen met Zoef los. Truus was aanvankelijk erg geschrokken van het geluid van een kapotte bloempot en bleef wat meer op haar hoede. Al met al een ervaring rijker!

Droes


Truus


Katootje


Zoef

03.05.2020 Familietrekje

De overgrootmoeder van de Fabeltjes was Mugje, de stammoeder van mijn cattery. Mugje stond er om bekend dat zij en veel van haar haar nageslacht erg graag op kabeltjes bijten. Al denk ik er met weemoed aan terug, er zitten ook nadelige kanten aan...
Ik wens in het bijzonder de aankomende blikopeners van Droes/Vidar zeer veel sterkte, en overweeg een paar meter kabelbeschermer in zijn kittenpakketje mee te geven
Kabelbijters

26.04.2020 Karaktertjes

De Fabeltjes hangen ondertussen vol overgave in mijn broekspijpen, de muis van mijn pc is met regelmaat het doelwit van vandalisme en eindelijk is het eten van vaste voeding dan ook op gang gekomen. Nu ze zes weken zijn, zijn de karaktertjes onderscheidender dan ooit tevoren. Maar, ze hebben ook veel eigenschappen gemeen. Zo zijn ze alle vier erg mensgericht en houden ze ervan om mij om 7 uur uit mijn bed te trommelen.

Kato is een echte bengel, maar als het op nieuwe dingen aan komt kijkt zij eerst vanaf een afstandje toe hoe de rest het nieuwe aan het verkennen is. Als duidelijk is dat er geen gevaar is, komt zij ook. Katootje eet met mate van Farmina Matisse kittenbrokjes. Ook lust ze wel wat met heet water aangelengde Royal Canin Baby mousse. Tootje is het eerste kitten in de 13 jaar dat ik hier woon dat heeft ontdekt dat je onder de deur van de vaatwasser door onder de keuken kunt kruipen. Wat zij in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont zoals ze hier zouden zeggen.

Droes die Vidar gaat heten in zijn nieuwe huis, is een knuffelaar eerste klas. Hij kan luid spinnen. Hij kan heel diep slapen, maar zodra hij wat hoort staat de knop ook gelijk op 'aan' en sprint hij naar het midden van de kamer om maar vooral niet te missen wat er gaande is. Hij speelt graag met de anderen, maar kan ook prima in zijn eentje in het mandje van Mijntje op mijn bed slapen. Hij is dan ook meestal degene die ik in zijn smoeltje kijk als ik 's ochtends vroeg wakker word. Droes eet van alle hard brokken die hij kan vinden en ook echt goed. De Royal Canin Baby mousse verslindt hij, dat gaat er echt met grote likken in. Ander natvoer is hij nog niet zo voor te paaien.

Truus is echt een schatje, en heel stout tegelijkertijd. Waar ik ben, is zij ook. Zodra ik ga zitten, ligt zij op schoot. Truus is nogal een bijzondere als het op eten aankomt. Ze wilde maar niet op vast overschakelen en toen ze dat deed, was het met kuikens en muizen. Inmiddels lust ze ook graag Royal Canin Baby mousse maar met droge brokjes hoef je bij haar nog niet aan te komen.

Zoef is wat betreft karakter sprekend zijn moeder. Tomeloze energie, altijd in de weer en gericht op mij, zijn nestgenootjes en mama, maar ook op de andere katten. Hij kruipt als hij de kans krijgt bij Mijntje om heerlijk een tukje te gaan doen. Mijntje was daar aanvankelijk niet zo van gediend (veel te druk zo op haar oude dag) maar inmiddels wast ze hem als hij bij haar ligt en vindt ze het prima. Zoef eet graag Royal Canin Baby mousse maar als dat niet voor handen is, eet hij ook wel kleine beetjes Carnibest Natuurvoer.
Katootje kijkt op afstand

15.04.2020 Zzzzzzoooeeeefffffff

De Fabeltjes zijn niet meer in het kittenrennetje te houden. Met name de heren braken steeds opnieuw uit door over de planken heen te klimmen. Ik heb de strijd daarom maar opgegeven en ze de vrije ruimte in de woonkamer gegeven. Gelukkig is er vloerverwarming, dus kou lijden hoeven ze niet.
Zoef had er wel bijzonder veel zin in en was erg in zijn nopjes met de nieuw verworven vrijheid.


Nadat de hele woonkamer was verkend (inclusief klauterpartij op de bank) ging het stel weer uit zichzelf terug naar de bench voor een welverdiende slok bij mama.
Honger na het verkennen van de kamer

13.04.2020 Kattenbak gebeuren

Het was een hele procedure die ik jullie zal besparen, maar na veel gedraai gepiep en gegraaf deed Zoef vanochtend zijn eerste plasje op het kittenbakje.

12.04.2020 Meer ruimte - of juist minder

Het kittenrennetje is opgebouwd
Aangezien Truus de kamer al aan het verkennen was en Zoef zich via het dekbed op het bed had gehesen, heb ik toch hun ruimte moeten inperken.
Er is weliswaar vloerverwarming hier, maar ik vind ze toch nog iets te klein om vrij rond te hobbelen. Ze vinden het maar niets en waren al vanaf de eerste minuut aan het kijken hoe ze konden uitbreken.

Aan vast voer eten doen ze nog niet. Ze zijn vandaag vier weken geworden dus naar verwachting zal dat niet lang meer gaan duren.

08.04.2020 Spelen!

De kittens hebben ondertussen ondekt dat de wereld uit meer bestaat dan mama en drinken. Ze beginnen elkaar al te meppen, lopen de bench uit op het kussen dat ervoor ligt en krijgen er benul van dat je met de grote mens kunt spelen.


Truus en Droes.


Droes heeft heel erg scherpe tandjes!

02.04.2020 Aan de wandel


En toen was het moment aangebroken dat de kittens de wereld buiten de bench gingen ontdekken.

31.03.2020 Rust

Doortje is normaal een best drukke kat die nooit rust in de kont heeft. Echt verwonderlijk wat hormonen dan toch kunnen doen. De hele dag ligt ze bij haar kittens en verzorgt en voedt ze. Een topmoedertje ❤
Doortje met Zoef

29.03.2020 "No pictures please!"

Vandaag zijn de kittens 2 weken oud. Tijd voor een fotosessie dacht ik. Maar daar dacht mama Doortje heel anders over. Zoef is echt haar beschermelingetje en hij hoeft maar een kik te geven en ze komt erbij en schermt hem onmiddellijk af voor de camera of mobiel. En ach geef haar eens ongelijk, op zo'n knapperd moet je natuurlijk zuinig zijn!
Doortje met Zoef

26.03.2020 Hatsikidee, de oogjes zijn open!

Gisteren keken Truus en Zoef de wereld al in, sinds vandaag zijn de oogjes van alle vier open.Vanaf nu kan 'de reiziger' zoals ik Droes noem, gericht in de bench rond kruipen in plaats van op de tast in voerbakken vallen etc.
Ze zijn nu ook al druk bezig met maaiende pootjes elkaar te slaan of op een oor of poot van de ander te sabbelen. Gelukkig dat zij niet in sociaal isolement hoeven!
Truusje en Zoef

21.03.2020 (COVID-19 update) Voorlopig geen kittenbezoek mogelijk

Als gevolg van de uitbraak van het COVID-19 virus hangt het niet meer alleen maar af van de gezondheid van moeder en kittens wanneer er voor het eerst kittenbezoek kan komen, maar ook van de overheidsmaatregelen en -richtlijnen.
Voor nu houdt dit in dat we voorlopig geen kittenbezoek kunnen ontvangen, en dat ook de matches van de kittens aan mensen van de wachtlijst vooruit geschoven zullen worden.
Ondertussen zijn de kittens onwetend van wat er in de grote wereld om zich heen afspeelt en zijn ze tevreden en groeien voorspoedig. Wat een rijkdom!
Truusje en Katootje

16.03.2020 Oogjes dicht en snaveltjes toe

Oogjes dicht dat klopt, maar snaveltjes toe kon je de eerste dag niet stellen. Met name Truusje liet luid van zich horen als mama Doortje aan de wandel ging, en dat deed ze nogal vaak. Inmiddels bleek bij de weging dat de kittens niets aan kwamen en Doortje duidelijk te weinig melk heeft voor ze. Dus worden ze nu 5 keer per dag 2,5 ml bijgevoed en de onrust is nu zowel bij moeder als de kittens verdwenen.
Droes

Fotogalerij (laatste update 24-05-2020)
fotogalerij
Groeicurves (laatste update 24-05-2020)
Stamboom kittens
Totale inteelt = 3,63% en Polaris = 12,0% (bron: Pawpeds)
De ouders
De ouders zijn getest op...

Doortje
DNA getest: vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)
Echografisch getest op hart en nieren: .
- HCM normaal (14-2-2018),
- PKD en CIN normaal (14-2-2018)

Benjamin
DNA getest: vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (5-3-2014)
Echografisch getest op hart en nieren:
- HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018),
- PKD normaal (17-12-2014,14-2-2018) en CIN normaal (14-2-2018)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Uitleg status:

groen er heeft zich nog geen liefhebber voor het kitten gemeld
oranje een kennismaking met een liefhebber en het kitten is voorgenomen/gepland, of het kitten is voorlopig gereserveerd
rood het kitten heeft zijn toekomstig thuis gevonden

Geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery?
Lees dan voor u ons mailt of belt onze spelregels om te zien of u zich hierin kunt vinden
.

datum laatste wijziging: 24.05.2020