• The White Stripes
Nest 20

Geboren op 29 juni 2020
ouders: IC Alfrodull's Moby en CH Yvanka's Patience

Wederom speelde Patience 'hard to get'. Na van meerdere katers niet zwanger te zijn geworden, viel uiteindelijk de keus op mijn eigen kater Moby. Ervaren dekkater, dat moest toch gaan lukken. Maar hij stond al maanden droog en de eerste dag ging hij flink te keer maar meer dan droogfietsen was het niet. Helaas leek het stel de dagen daarna totaal niet meer in elkaar geïnteresseerd.

Jack en Meg van de MoeshoekOmdat ik toch nog op een rake dekking hoopte, zette ik Moby in totaal 6 dagen steeds even een uurtje bij Patience. Na 3 weken geen rode en stevige tepels, dus ik ging er vanuit dat het ook dit keer mislukt was. Dat heeft gezorgd voor een enorme verwarring rondom de uitgerekende datum en ga ik dus ook niet weer doen. Kennelijk heeft hij haar op één van de laatste dagen toch een keer raak gedekt en werden er op dag 71 na de eerste dag dat ze samen waren twee kittens geboren.

Het was geen makkelijke bevalling, Patience had meer dan een uur achtereen persweeën voordat uiteindelijk dan toch de eerste geboren werd. Gelukkig was daarna de weg gebaand en kwam de tweede een stuk vlotter.

De kittens zijn nu  weken oud. Ze zijn vernoemd naar de bandleden van The White Stripes. Beide kittens zijn immers geboren in een mooie streepjespyama. Hier zijn ze dan: Jack en Meg! Op beide kittens rust een optie.

De kittens

Blogjes (laatste update 05-07-2020)
05.07.2020 Hallo wereld

En de oogjes gaan open!

Jack
29.06.2020 Geboren!

En daar zijn ze dan: twee kittens in streepjespyama ♥
Het zogen is voor mama nog niet zo fijn omdat ze pijnlijk gezwollen borstjes heeft, maar de enige manier om dat te verhelpen is helaas voor haar toch het leeg laten drinken ervan. En dat doen deze twee heel erg graag.

26.06.2020 Echo

Omdat de kittens van Patience en Moby wel erg lang op zich laten wachten en ik al een paar dagen geen beweging meer voelde in haar buik, ging ik me toch zorgen maken.
Daarom vandaag een echo laten maken en wat een opluchting, twee mooi kloppende hartjes ❤️.
Besloten om gewoon rustig af te wachten, want ze zitten nog hoog en vinden het kennelijk nog geen tijd om op de wereld te komen.
En wat doe je dan in deze hitte als je thuis komt? Ja hoor je propt je samen met Fancy en Droes in een te kleine reisbench.

Patience in de bench

Fotogalerij (laatste update 05-07-2020 )
fotogalerij
Groeicurves (laatste update 06-07-2020)
Stamboom kittens
Totale inteelt = 3,96% en Polaris = 14% (bron: Pawpeds)
De ouders
De ouders zijn getest op...

Alfrodull's Moby
DNA getest:
Vrij(N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018),
PKD normaal (17-12-2014, 14-2-2018) en CIN normaal (14-2-2018).

Yvanka's Patience
DNA getest:
Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (21-10-2016).

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (30-10-2015, 13-3-2019)
PKD en CIN normaal (30-10-2015, 13-3-2019).

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Uitleg status:

groen er heeft zich nog geen liefhebber voor het kitten gemeld
oranje een kennismaking met een liefhebber en het kitten is voorgenomen/gepland, of het kitten is voorlopig gereserveerd
rood het kitten heeft zijn toekomstig thuis gevonden

Geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery?
Lees dan voor u ons mailt of belt onze spelregels om te zien of u zich hierin kunt vinden
.

datum laatste wijziging: 05.07.2020