• Belle Hélène
  • Doortje, Patience en hun kittens
Nest 21

Geboren op 12 juli 2020
ouders: WC Wild Cat's Buffalo en CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

Niet gepland, toch gekomen en niet minder geliefd. Een met ducktape vastgezet snoer boven langs een deur dat naar beneden was gezakt zodat de deur niet goed in het slot viel, heeft gezorgd voor een slippertje. Als gevolg hiervan serveerde Doortje met een beetje hulp van Buffalo na de hoofdgerechten van begin dit jaar nog wat overheerlijke Toetjes.Mama Doortje met de Toetjes

Doortje staat sinds begin mei op de suprelorin, een implantaat dat na een week of 6 voor tijdelijke onvruchtbaarheid moet zorgen. Gelukkig hebben onderzoeken in de praktijk bewezen dat dit geen invloed heeft op een bestaande zwangerschap en de periode van zogen daarna.

Omdat ik de dekking niet daadwerkelijk heb gezien, zal van de katertjes via DNA worden bevestigd wie hun vader is.
Van de poesjes is dit al duidelijk. Dit aangezien poesjes van elke ouder een kleur krijgen en deze poesjes met rood zijn. Ik heb maar 1 rode kater en dat is Buffalo. Dat hij de vader van de poesjes is, staat daarmee vast.

De kittens zijn nu  weken oud. Ze zijn vernoemd naar toetjes.
Alle kittens zijn besproken.

Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik € 10,- aan een goed doel. Het doel dat ik voor dit nestje heb uitgekozen is de Jochemstichting. Deze stichting vangt hulpbehoevende katten op, verzorgt en behandelt ze en plaatst ze na castratie/sterilisatie kostenloos uit.

De kittens

Blogjes (laatste update 10-08-2020)
10.08.2020 Eten!

Daar waar Quark al een week brokjes at, had de rest nog niet van vast voer geproefd. Gisteren was het zover, en de Smølke Softpaté in de smaak Zoetwatervis viel zeer goed in de smaak!


Jell-O


Vlaflip


Belle Hélène

Ondanks de warmte wordt er toch nog wel flink gespeeld. Ze waren niet meer in een afgescherm stukje te houden en hebben nu de hele huiskamer en de keuken tot hun beschikking. En dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken, opgejut door de oudere twee.

05.08.2020 Donatie

Van elk nest uit mijn cattery gaat per verkocht kitten 10 euro naar een goed doel dat per nest wordt bepaald. Voor de Toetjes is de keuze gevallen op de Jochemstichting, een doel waaraan ik al jaren doneer. Deze stichting is ontstaan uit het goede werk dat mijn Nederlandse dierenarts sinds jaar en dag verricht. Onderstaande doneeractie schetst een goed beeld van wat de stichting zoal doet.

Hallo ik ben Rikketik en bijna 10 weken oud. Ik ben geboren op een boerderij. Op de boerderij liepen heel veel andere katten en die waren allemaal niet geholpen, waardoor er een heleboel broertjes,zusjes, neefjes en nichtjes van mij liepen. Dankzij enkele lieve mensen en de jochemstichting zijn alle volwassen poezen en katers gecastreerd. Mijn jonge familieleden hebben bijna allemaal al een nieuw huisje. Maar ik kan helaas niet verhuizen. Mijn hart doet namelijk heel raar. In plaats van kaboem kaboem kaboem doet ie psssjjt psssjjt psssjjt. En volgens de blikopeners hier is dat echt niet goed. Ik mag daarom ook nog niet lekker spelen met de anderen. Maar heel eerlijk ben ik ook te snel moe. Ik vind alle mensen ook nog een beetje spannend.

De mensen van de Jochemstichting zeggen dat er een dokter meneer is die mijn hart beter in beeld kan brengen. Daarvoor moet ik naar een specialist? Wat een raar woord he? Dan gaat hij in mijn borstkas kijken met een echo. Ik wil dat zelf ook heel graag, want dan hoor ik of ik een hele grote sterke meid kan worden of misschien altijd tabletjes moet slikken of nog slechter nieuws.... Willen jullie mij helpen? Ik zal jullie dan alles vertellen over mijn grote avontuur!!

Doneeractie Jochemstichting

03.08.2020 Stoeien

Quark kan een ontzettende pestkop zijn.

02.08.2020 ...dan volgen er meerdere

Flip op pad!

01.08.2020 Als er één schaap over de dam is...

Belle kan ook wel dat wat the Boyz al langer doen: gewoon de bench uitstappen en de wijde wereld in. Q en Jell-O. willen ook wel maar oh vinden het nog net iets te eng om het daadwerkelijk te doen.

31.07.2020 (COVID-19 update) Regels en tips omtrent bezoek aan de cattery

Voor alle Toetjes is inmiddels een kennismaking gepland met hun misschien wel toekomstige eigenaren die allen uit Nederland komen.

Hier nog wat praktische regels met betrekking tot Corona, voor het brengen van een bezoekje aan cattery van de Moeshoek (Niedersachsen).

Gezond?
Zodra ik enige verschijnselen die lijken op Corona bij mijzelf bemerk, bel ik de afspraak voor het kittenbezoek af. Ik vertrouw erop dat u dit ook zal doen in uw geval.

1,5 meter
De anderhalve meter afstand houden tot personen die niet tot je eigen huishouden behoren geldt ook in Duitsland. Ook bij mij in huis/tuin. Dit is in principe mogelijk binnen de ruimte van mijn huis als we er allemaal een beetje rekening mee houden. Verder beschik ik over een apart gastentoilet dat na elk (kitten)bezoek wordt gereinigd en voorzien van een schone handdoek.

Mondkapje
Hier in Duitsland is het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte wel verplicht. De brandstof is hier goedkoop, de meeste pompen zijn onbemand. Je betaalt met je pas of met contant geld aan een zuil vooraf. In de praktijk zet niemand bij het tanken een mondkapje op. Dit geldt echter niet voor shops bij tankstations waar je moet afrekenen, of in de openbare toiletten.
Formeel gesproken zou je ook bij mij in huis mondkapje moeten dragen maar dat vind ik te ver gaan en daarbij is de koffie/thee/limonade met wat erbij zo slecht te nuttigen met een mondkapje op.

Auto
In de auto is het enkel verplicht om een mondkapje te dragen, als er personen uit verschillende huishoudens in reizen. Er is geen maximum aantal personen per auto gesteld.

Grenscontrole
Ik heb zelf bij de grensovergangen op de snelwegen nog nooit een controle getroffen. Bij de kleinere grensovergangen wel (ze staan er overdag praktisch altijd). Nederlanders die Duitsland in willen worden vaak staande gehouden en gecontroleerd/bevraagd op ziekteverschijnselen. Soms worden ze ontmoedigd om verder te reizen, maar je tegen houden kunnen ze niet want er geldt op dit moment geen inreisverbod.

Aantal personen dat tegelijkertijd op bezoek mag komen
Er mogen maximaal 9 personen tegelijk bij mij op bezoek komen.

Cafetaria en andere eetgelegen
Wil je na afloop van het bezoek nog een hapje eten in een lokale Imbiss? Dat kan met max tien personen, en daar is mondkapje dragen niet verplicht.
Wel is het personeel verplicht om de naam en contactgegevens te noteren van de gasten die aan de tafel vertegenwoordigd zijn. Verder verdient het de aanbeveling om vooraf te reserveren, aangezien er minder plaatsen ter beschikking zijn dan voor de coronatijd. Een aanrader: Kiek in de Pann in Twist. Lekker en veel eten voor weinig geld. De kaart is als gevolg van de COVID-19 maatregelen echter niet zo uitgebreid als normaal en de keus voor vegetariërs vrij beperkt.

Code oranje
In gebieden met code oranje wordt gesteld dat er ernstige veiligheidsrisico's met betrekking tot corona zijn. Hoe vervelend dat ook is, zolang code oranje geldt voor uw regio van herkomst, laat ik kittenbezoek niet doorgaan. Op het moment van schrijven geldt dit bijvoorbeeld voor de provincie Antwerpen.
Uiteraard geldt bovenstaande ook voor alle kittenbezoek als voor mijn regio code oranje zou worden afgegeven.

22.07.2020 Onze oogjes zijn open

Maar of we hier nou echt blij mee zijn?
Jell-O. Quark Vlaflip Belle Hélène

19.07.2020 Impressie van een zondag in cattery van de Moeshoek
17.07.2020 RIP Lotje

CharlotteVannacht heeft kleine Lotje haar laatste adem uitgeblazen tussen haar nestgenootjes en de Boyz. Bijna vijf dagen lang om de twee uur voeden samen met haar enorme wil om te leven mochten niet baten. Ik heb haar vandaag op een mooi plekje in de tuin begraven.

Rust zacht lieve Lotje...

12.07.2020 De Toetjes zijn geboren

Om 9 uur vanochtend zette Doortje haar eerste kitten op de wereld. Ze werd tijdens de bevalling geholpen door Patience, de moeder van de Boyz die nu bijna 2 weken oud zijn. 2 uur na de rest kwam nog een verrassing, een tweede tortie poesje: Charlotte (Lotje). CharlotteZij had kennelijk wat lang in het geboortekanaal gezeten en ze heeft vruchtwater in de longen gekregen. Ik bereid me er op voor dat ik afscheid van haar moet nemen.
Ze ligt nu lekker warm in een fleecedekentje op een kruikje, maar melk drinken wil ze niet want ze heeft geen slikreflex. Ik zwaai haar elk half uur uit (om het slijm uit de longen te krijgen) en zuig het daarna af met een slijmzuigertje.

Mama Doortje is net als bij het vorige nest onwennig en onrustig. Tweede mama Patience denkt het beter te weten en al met al maakt dat het er niet rustiger op. Ze zijn al met het hele nest naar een andere bench verhuisd, de Boyz tevreden slapend in de andere achterlatend, dus die heb ik er zelf maar bij gelegd.

01.07.2020 Zwanger

Doortje kwam toch wel heel snel aan de afgelopen 2 weken. Aan de andere kant kon dat ook van de suprelorin komen. Haar vader Moby die gelijk met haar zo'n implantaat kreeg, komt nog sneller aan dan zij. Maar nu zag ik dit in haar buik. Ik geloof niet dat ze zwaar getafeld heeft.... Doortje is zwanger.

Fotogalerij (laatste update 10-08-2020 )
fotogalerij
Groeicurves (laatste update 12-08-2020)
Stamboom kittens
Totale inteelt = 15,1% en Polaris = 11,8% (bron: Pawpeds)
Testparing, Totale inteelt = 15,1%
EC Wild Cat's Buffalo Springfield, NFO ds 11, 2016-03-18, NL/DE
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
Cio Cio San's Blawhire Busanova, NFO fs 01 21 62, 2013-07-12, NL/NL
Anders II Leoncio, NFO n 09 23, ES/NL
Arizona Leoncio, NFO w 62, 2007-11-20, ES/ES
Ninfula Artemisa, NFO n 09 23, ES/ES
Cio Cio San's Aneya Ayoka, NFO gs 02 21, NL/NL
Ulvborgen's Goldrush, NFO d 09 24, 2003-11-13, SE/-
Cio Cio San's Sølv Chinou, NFO ns 03 23
CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm, NFO ns 09 23, 2015-12-06, NL/DE
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
Vashyra's Dana, NFO ns 09 24, 2011-02-06, NL/NL
Yenta's Jan Achteraf, NFO ns 23, 2009-04-01, NL/NL
Xaverius Hamar, NFO ns 09 23
Yenta Ginchest, NFO a 09, 2005-02-24
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
De ouders
De ouders zijn getest op...

Wild Cat's Buffalo Springfield
DNA getest:
Vrij(N/N) van GSD-IV en drager van PKdef (23-11-2016).
Omdat Doortje vrij is van PKdef houdt dit in dat hun kittens deze erfelijke aandoening niet kunnen gaan ontwikkelen. Hoe dat kan, kun je HIER lezen.

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (22-3-2017, 13-3-2019),
PKD en CIN normaal (22-3-2017, 13-3-2019)

Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
DNA getest: vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)
Echografisch getest op hart en nieren: .
- HCM normaal (14-2-2018),
- PKD en CIN normaal (14-2-2018)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Uitleg status:

groen er heeft zich nog geen liefhebber voor het kitten gemeld
oranje een kennismaking met een liefhebber en het kitten is voorgenomen/gepland, of het kitten is voorlopig gereserveerd
rood het kitten heeft zijn toekomstig thuis gevonden

Geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery?
Lees dan voor u ons mailt of belt onze spelregels om te zien of u zich hierin kunt vinden
.

datum laatste wijziging: 10.08.2020