Nest 7

Trulla (BE*To Dhasos Ie Gata Electra) en Moofje (NL*Alfrodull's Moby) zijn altijd al dikke maatjes geweest. Hun kittens zijn de verwezenlijking van een droom van Rob en mij.
Twee van onze meest lieve en mooie Noren die op 22 augustus 2013 het leven hebben geschonken aan drie even zo veel belovende kittens, zowel wat betreft uiterlijk als karakter.

Ze zijn nu  jaar.

het trio van Trulla

stamboom

groeicurve

fotogalerij


Portretje Info Gewicht Status

Emil
van de Moeshoek

katertje

zwart zilver gemarmerd met wit
(NFO ns 09 22)

geboortegewicht: 141

klik om te vergroten

verhuisd naar Rotterdam en woont daar samen met Broertje, Pippilotta en Ronja van de Moeshoek

Mikkel
van de Moeshoek

katertje

rood zilver gestreept
(NFO ds 23)

geboortegewicht: 148

klik om te vergroten

verhuisd naar Enschede en woont daar samen met Mads van de Moeshoek

Selena
van de Moeshoek

poesje

zwart gemarmerd met wit
(NFO n 09 22)

geboortegewicht: 108

klik om te vergroten

verhuisd naar Heerlen

De ouders:

NL*Alfrodull's Moby
(Moofje)

BE*To Dhasos Ie Gata Electra (Trulla)

Alfrodull's Moby
BE*To Dhasos Ie Gata Electra (Trulla)
Stamboom kittens
De ouders zijn getest op...

Beide ouders zijn GSD-IV en PKdef vrij bevonden en normaal getest op HCM en PKD.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.